Świąteczne smaki – potrawy i przepisy

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a wraz z nimi czas przygotowywania niecodziennych potraw i obdarowywania się prezentami. Jak co roku wielu z nas spędzi mnóstwo czasu w kuchni, gotując, piekąc i słuchając adwentowo-świątecznych audycji radiowych. Na stołach zagoszczą zarówno potrawy tradycyjne, jak i te wyszukane i egzotyczne. Może trzeba będzie znaleźć nowe przepisy? Dawniej, gospodynie domowe również dzieliły się swoimi recepturami na oryginalne świąteczne potrawy. Oto kilka przepisów, które zamieszczone zostały na łamach pisma „Moja Przyjaciółka” z 25. grudnia 1938 r.

5939305 392x1024

Jak to zwykle bywa, jedzenia pewnie zrobimy za dużo. Cóż, ciężko jest przeliczyć, ile potrafimy zjeść. Pamiętajmy, że jedzenia nie należy marnować! Wystarczy odrobina pomysłowości i już z resztek świątecznego posiłku tworzy się nowa doskonała potrawa. O tym również przeczytamy w grudniowym numerze „Mojej Przyjaciółki” z 1938 r.:

5939304 881x1024

Wszystkim Państwu życzymy zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia oraz samych smacznych potraw!

Dyrektor oraz Pracownicy

Muzeum Historii Miasta Zduńska Wola

_________________________________

Tekst: Marta Gmyrek